Menopozla gelen kırışıklıklara hormon tedavisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 13:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, menopozla birlikte ortaya çıkan saçlarda kuruma, tırnak kırılmaları, ciltte kırışlık ve incelme gibi şikayetlerin üstesinden "hormon yerine koyma" tedavisiyle gelinebildiğini bildirdi.

Şatıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her kadının bir gün tanışacağı yeni bir dönemin habercisi olan menopozu, pek çok kadının "zorlu bir süreç" olarak gördüğünü, ancak gerekli tedavi ve desteğin sağlanması halinde bunun sorun olmaktan çıktığını söyledi.

Menopoz döneminde alınması gereken en önemli tedavilerden birinin, "Hormon Yerine Koyma Tedavisi" (HRT) olduğunu belirten Şatıroğlu, menopoz döneminde vücutta üretimi yavaşlayan östrojen desteği ile menopozun sebep olduğu pek çok sıkıntının bertaraf edilebileceğini söyledi.

Menopozda en yoğun şikayetlerden biri olan sıcak basmasında HRT'nin etkili olduğunu bildiren Şatıroğlu, bu tedaviyle hastaların yüzde 75'inde iyileşme sağlandığını kaydetti.

Uyku düzensizliği ve depresyon gibi rahatsızlıkları olanlarda da HRT'nin olumlu etkisinin görüldüğünü belirten Şatıroğlu, "HRT tedavisi için hiçbir zaman geç değildir" diye konuştu.

Şatıroğlu, menopoz dönemindeki en tehlikeli rahatsızlıklardan biri olan osteoporoz, yani kemik erimesi hastalığının HRT ile engellenebileceğini ifade etti.

Östrojen hormonunun kadın için son derece önemli bir güzellik iksiri olduğunu kaydeden Şatıroğlu, bu hormonun eksikliğinde birçok sorunun ortaya çıktığını söyledi.

HRT tedavisinin, adetin kesilmesinden hemen sonra başlaması gerektiğini bildiren Şatıroğlu, menopoz belirtilerinin birçok kadında henüz adet görüyorken kendini gösterebileceğine işaret etti.

Menopozun sebep olduğu kemik erimesi gibi rahatsızlıkların bu sürecin başlamasından en az 1 yıl önce ortaya çıktığını anlatan Şatıroğlu, "Bu sebeple menopoz dönemine yaklaşmış, gecikmeli adet gören kadınlar, hekim kontrolünde HRT'ye başlamalıdır. HRT tedavisi göremeyen kadınlar da bitkisel yöntemlerle tedavi olabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber